Hiszpańska tortilla
Do zakładki w kuchni wędruje nowy przepis na hiszpańską ziemniaczaną tortillę. Danie dla osób, którym znudziły się ziemniaki obiadowe w tradycyjnej formie. Kolorowa tortilla z pewnością uatrakcyjni obiadowy talerz.
Składniki:
4 duże ziemniaki1 czerwona papryka
2 cebule
5 jajek
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, oregano, czerwona papryka
Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kosteczki. Paprykę i cebulę drobno posiekać. Rozgrzewamy oliwę na większej patelni i dodajemy pokrojone warzywa.
Mieszamy razem i smażymy przez ok. 15-20 minut, aż ziemniaki będą prawie gotowe.
W misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem przypraw i następnie dodajemy mieszankę z patelni.
Wymieszane składniki ponownie wracają na rozgrzaną patelnię. Smażymy do momentu, aż się zetną jajka.
Za pomocą talerza odwracamy tortillę na drugą stronę.
Gotową tortillę hiszpańską pokroić na porcje i podawać z ulubionym mięsem.
Można ją jeść na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Wygląda nieźle! Dzięki za pomysł, uwielbiam takie proste przepisy :)
OdpowiedzUsuń:) tortilla w sam raz na sezon jesienny
UsuńKinga! :)
OdpowiedzUsuńZachęcona zdjęciami próbowałam zrobić tą tortille, ale miałam problem z odwróceniem jej bo przykleiła mi się do patelni.
W efekcie wyszła zwykła jajecznica z ziemniakami, hmm. albo ziemniaki z jajkami :/
Powiedz, czy smarujesz wcześniej czymś patelnie, przed wlaniem tego wszystkiego ?
Pozdrawiam
Aga
Hej Aga :)
UsuńJak wrzucam już ostatecznie wszystko wymieszane to na patelni zostaje trochę oleju z poprzedniego smażenia (cebula, ziemniaki i papryka). Też raz robiłam i chociaż była smaczna to nie wyglądała tak jak powinna. Przykleiło mi się wszystko do spodu, bo patelnia nie nadawała się do takiego czegoś. Zmieniłam ją na niezniszczony teflon i wyszło elegancko. Spróbuj z inną i podlej odrobinką oleju, :)