Hiszpańska tortilla


Do zakładki w kuchni wędruje nowy przepis na hiszpańską ziemniaczaną tortillę. Danie dla osób, którym znudziły się ziemniaki obiadowe w tradycyjnej formie. Kolorowa tortilla z pewnością uatrakcyjni obiadowy talerz.



Składniki:

4 duże ziemniaki
1 czerwona papryka
2 cebule
5 jajek
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, oregano, czerwona papryka



Przygotowanie:

Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kosteczki. Paprykę i cebulę drobno posiekać. Rozgrzewamy oliwę na większej patelni i dodajemy pokrojone warzywa. 





Mieszamy razem i smażymy przez ok. 15-20 minut, aż ziemniaki będą prawie gotowe. 
W misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem przypraw i następnie dodajemy mieszankę z patelni. 





Wymieszane składniki ponownie wracają na rozgrzaną patelnię. Smażymy do momentu, aż się zetną jajka.


Za pomocą talerza odwracamy tortillę na drugą stronę.


 Gotową tortillę hiszpańską pokroić na porcje i podawać z ulubionym mięsem.



Można ją jeść na ciepło lub na zimno. 

Smacznego!

Komentarze

  1. Wygląda nieźle! Dzięki za pomysł, uwielbiam takie proste przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kinga! :)
    Zachęcona zdjęciami próbowałam zrobić tą tortille, ale miałam problem z odwróceniem jej bo przykleiła mi się do patelni.
    W efekcie wyszła zwykła jajecznica z ziemniakami, hmm. albo ziemniaki z jajkami :/

    Powiedz, czy smarujesz wcześniej czymś patelnie, przed wlaniem tego wszystkiego ?
    Pozdrawiam
    Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Aga :)
      Jak wrzucam już ostatecznie wszystko wymieszane to na patelni zostaje trochę oleju z poprzedniego smażenia (cebula, ziemniaki i papryka). Też raz robiłam i chociaż była smaczna to nie wyglądała tak jak powinna. Przykleiło mi się wszystko do spodu, bo patelnia nie nadawała się do takiego czegoś. Zmieniłam ją na niezniszczony teflon i wyszło elegancko. Spróbuj z inną i podlej odrobinką oleju, :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dreammaker, Agnieszka i magia fotografii