Argentyńskie emapanadas
Przepis którym warto się podzielić- Empanadas z Ameryki Łacińskiej. Są to zapiekane pierożki wypełnione mięsem z dodatkiem warzyw lub sera. Empanadas są typowym daniem argentyńskim i można spotkać kilkanaście wersji przyrządzania ciasta oraz farszu. Mi szczególnie posmakowało wydanie pochodzące z zachodniej Argentyny, gdzie dodaje się dużo duszonej cebuli.
Wygląda to tak...
Przepis na ok. 20 sztuk.
Cebulę, paprykę, pomidor, ugotowane jajka na twardo pokroić w kostkę a oliwki w krążki. Na patelni z olejem podsmażyć cebulę i następnie dodać mięso mielone. Niech się dusi ok 15 minut, aby wytopił się tłuszcz. Doprawić do smaku przyprawami. Dodać pokrojoną paprykę i pomidor.
Jak widać, że mięso się dobrze wysmażyło a warzywa są miękkie wyłączyć ogień i dodać pokrojone oliwki i jajko.
Odstawić do ostudzenia.
Składniki na farsz:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
- 2 białe cebule
- jedna średnia, czerwona papryka
- 2 jaja
- opakowanie zielonych oliwek (ok. 200 g)
- mały pomidor
- przyprawy: sół, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia,
gałka muszkatołowa, czosnek,
Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- ok. 120 g tłuszczu (60g masła, 60g oleju)
- ok. 175 ml wody
- 1,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, uformować wgłębienie, dodać roztopione masło i olej,
rozkłócone jajko i sól. Następnie dodawać wodę. Połączyć składniki w jedną gładką kulę. Ciasto powinno być elastyczne tak, aby po wbiciu palca powoli wróciło do poprzedniego stanu.
Przykryć miskę i odłożyć na ok. 1 godzinę.
Cebulę, paprykę, pomidor, ugotowane jajka na twardo pokroić w kostkę a oliwki w krążki. Na patelni z olejem podsmażyć cebulę i następnie dodać mięso mielone. Niech się dusi ok 15 minut, aby wytopił się tłuszcz. Doprawić do smaku przyprawami. Dodać pokrojoną paprykę i pomidor.
Jak widać, że mięso się dobrze wysmażyło a warzywa są miękkie wyłączyć ogień i dodać pokrojone oliwki i jajko.
Odstawić do ostudzenia.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy do grubości ok. 2-3 mm. Wycinać okrągłe formy o średnicy ok. 15 cm (ja używam miseczki). Na krążkach ciasta nakładać po łyżce farszu i zlepić końce (tak jak ruskie pierogi). Brzegi można ozdobić odciskając widelec lub skręcając je do środka.
W filiżance rozbić żółtko, dodać odrobinę mleka i posmarować wyłożone na natłuszczonej olejem blaszce emapanadas. Piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni (opcja góra/dół) na środkowym poziomie lub 20 min +10 min termoobieg.
Można je jeść na ciepło lub zimno.
Doskonale utrzymują świeżość przez 3-4 dni w lodówce.
Wyglądają przepięknie *.* Muszę spróbować je zrobić! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Smakują równie dobrze jak wyglądają :)
Usuń