Mniam! kruche ciasteczka
Pieczenie ciast nie jest moją mocną stroną, dlatego postanowiłam zmierzyć się ze słodkimi wypiekami. Wczoraj w kuchni gościły u mnie pyszne kruche, owsiane ciasteczka. Jest ich jeszcze sporo, ale znikają dość szybko bo wyszły naprawdę świetne :) Idealne do kawy, herbaty czy mleka.
Składniki:
200 g masła lub margaryny
100 g cukru (pół szklanki)
jajko
2 łyżki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
3 paski gorzkiej czekolady
garść rodzynek
garść słonecznika łuskanego
garść orzechów ziemnych (nie solone)
płatki owsiane do obtaczania
Składniki:
200 g masła lub margaryny
100 g cukru (pół szklanki)
jajko
2 łyżki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
3 paski gorzkiej czekolady
garść rodzynek
garść słonecznika łuskanego
garść orzechów ziemnych (nie solone)
płatki owsiane do obtaczania
Jest to porcja na ok. 40 ciasteczek.
Przygotowanie:
Orzechy i rodzynki siekamy niezbyt drobno a czekoladę kroimy w małe kosteczki.
W rondelku lekko roztapiamy masło.Odstawiamy z ognia i dodajemy cukier, żółtko i cukier wanilinowy a następnie miksujemy. Łyżeczkę proszku do pieczenia mieszamy z mąką, dodajemy do reszty masy i działamy łyżką (lub mikserem o większej mocy) aż składniki dobrze się połączą.
Dodać bakalie. Można wykorzystać także orzechy włoskie, żurawinę i tak naprawdę to co nam pasuje.
Formujemy małe kulki, obtaczamy je w płatkach owsianych i lekko spłaszczamy
.
Układamy na blaszce zachowując odstępy między ciasteczkami, ponieważ pod wpływem temperatury trochę się powiększą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż brzegi się zarumienią ( ok. 15-20 minut).
Smacznego !
ale apetycznie się prezentują <3
OdpowiedzUsuńnastępnym razem spróbuję Twojej wersji :)
Usuń